4 oktober 2018 | 4 min lezen                                                                            

Wat hebben mindfulness en meditatie mij gebracht?

Het doet pijn, maar het geeft je uiteindelijk zoveel kracht.

Een aantal jaar geleden kreeg ik voor het eerst te maken met een zogenoemde ‘mental breakdown’. Het was 2014 en mijn relatie ging uit. Dit was voor het eerst in mijn leven dat ik met echt heftige emoties en gevoelens te maken kreeg waarvan ik niet wist dat ze bestonden én waarvan ik al helemaal geen idee had hoe ik ermee om moest gaan. In deze periode voelde ik pijn, heel veel pijn. Maar ik voelde niet alleen pijn, ook voelde ik mij alleen en verlaten. Ik had geen idee wat ik met al deze gevoelens aan moest en ik vond het ook heel erg moeilijk om ze toe te laten en erover te praten. Ik ging deze heftige gevoelens en emoties dan ook liever uit de weg, wat resulteerde dat deze emoties zich vervolgens keihard uitte via mijn lichaam; twee maanden liep ik rond met volledig strakgetrokken kaken. En nee, dit kwam niet door een of ander chemisch goedje uit de party scene…Toen ik dit realiseerde en besefte dat mijn lichaam door deze fysieke uiting aangaf dat het echt niet goed met mij ging, wist ik dat ik hulp nodig had. Alleen wat voor soort hulp?

| “ruim twee maanden liep ik rond met volledig
  strakgetrokken kaken...”

In de tijd dat mijn relatie nog gaande was, was ik ooit in aanraking gekomen met een boek. Toentertijd had ik dit boek echter niet aangeraakt, maar na de break- up bleef dat boek, en de schrijver ervan, door mijn hoofd dwalen… hier moest ik blijkbaar iets mee. En jawel, dat boek en de schrijver hebben mijn leven in zekere mate 180 graden gedraaid. Of, beter gezegd, zij hebben mijn manier van kijken naar mijn leven en naar mijzelf 180 graden gedraaid.

Dit boek, Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurtz, bracht enorm veel bij mij teweeg, en dit was in den beginnen zeker niet altijd even leuk…integendeel! Ik had in het begin een enorme haat-liefde relatie met dit boek en wat dit boek bij mij teweeg bracht. Het veroorzaakte namelijk frictie met mijn huidige manier van kijken naar mijzelf en mijn leven. Hoe ik tot dan toe gewend was om te kijken werd op de proef gesteld en bevraagd. Ik werd uitgedaagd om mijn vastgeroeste maar o zo vertrouwde (denk)patronen los te laten.

Maar juist die enorme confronterende en frustrerende frictie bracht mij inzicht over mijzelf, mijn manier van kijken, mijn patronen et cetera. Hier begon dan ook de ontdekkingsreis terug naar mijzelf. In plaats van de spiegel naar buiten te richten, ging ik de spiegel naar mezelf toe draaien. In plaats van de vinger naar de ander te wijzen, ging ik mijn eigen vinger naar mijzelf toe wijzen. Want, wat zat daar eigenlijk binnen in mij wat ik al die jaren niet had durven en willen zien? Wat waren al mijn angsten en onzekerheden die ik altijd maar uit de weg wilde gaan en niet aan durfde te kijken? Wat voelde ik eigenlijk als ik angstig of mij alleen voelde of verdrietig of boos? Hoe verhield ik mij tot mijn emoties en was deze houding wel zo constructief?

| “in plaats van de vinger naar de ander te wijzen,
  ging ik mijn eigen vinger naar mijzelf toe wijzen”

Ik begon mij te verdiepen in boeddhisme, meditatie en in deze zelfde periode kwam ook mindfulness op mijn pad. Mijn eerste stap in dit ‘zelfonderzoek’ was een e-cursus bij een boeddhistisch centrum in Amsterdam. Hier ging ik ook met enige regelmaat naar meditatie bijeenkomsten. Vervolgens kwam ik in aanraking met het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam waar ik de 8-weekse Mindfulness Based Stress Cognition (MBSR) training ging volgen. Deze training gaf mij prachtige nieuwe inzichten en verdieping. Daarnaast volgde ik een jaarcursus in meditatie en spiritualiteit bij Jan Geurtz. Dit alles zette heel veel in beweging bij mijzelf. Ik kwam stapje voor stapje dichter bij mijzelf. Het was alsof ik mijzelf voor het eerst echt leerde kennen; al mijn emoties, gevoelens, patronen, angsten, diepe verlangens, frustraties, onzekerheden et cetera kwamen steeds meer aan het licht en leerde ik steeds beter kennen.

Dus, wat hebben mindfulness en meditatie mij eigenlijk concreet gebracht? 
Ze hebben mij weer thuis gebracht. Door mindfulness en meditatie ben ik dichterbij mijzelf komen te staan en ben ik mij gaan beseffen dat, what ever happens in life and where ever I go, there is me… ik en alleen ik ben verantwoordelijk voor mijn lijden en geluk. Alleen ik kan aan het roer van mij leven staan en alleen ik kan de eerste stap zetten. Dat betekent niet dat ik het allemaal alleen hoef te doen of dat het leven alleen maar om mij draait. Maar feit blijft wel, ik zal altijd ‘opgescheept zitten’ met mezelf. Dus ik kan mezelf maar beter heel goed leren kennen en goeie vriendjes worden (in good times and in bad times), want anders wordt het een heel sombere, ongezellige en depressieve relatie.

Is er ooit in jouw leven een persoon, een boek, een film of iets anders geweest die jouw kijk op het leven en jezelf flink hebben doen veranderen?

 laat een opmerking achter 

over mij

Benieuwd naar mijn visie, missie en naar wat ik voor jou kan betekenen? 

meditatie

Meditatie is een eeuwenoude techniek om jezelf beter te leren kennen. Krijg meer rust, kalmte en helderheid.

agenda

Houd de agenda in de gaten om op de hoogte te blijven van de volwassen mindfulness trainingen en losse meditatie sessies.

Neem vrijblijvend contact met mij op:

Eva Kam
mindfulness en meditatie

Derde Kostverlorenkade 1H
1054 TN Amsterdam

+31(0) 6 23 90 92 99
info@evakam.nl

KvK: 71764178

BTW-ID: NL002047794B24