contact

Benieuwd naar wat mindfulness en meditatie voor jou kunnen betekenen? Of heb je een vraag over mindfulness training op school, de mbsr training of losse meditatie sessies? Neem gerust contact met mij op. Ik vertel je hier graag meer over.

veelgestelde vragen

Hieronder vind je veel gestelde vragen rondom mindfulness en meditatie. Heb je een vraag die hier niet wordt beantwoord? Neem gerust contact met mij op, wie weet kan ik je vraag alsnog beantwoorden.

Waarom mindfulness en meditatie?

Er wordt tegenwoordig veel (neurologisch) onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en meditatie. Hieruit blijkt dat, afhankelijk van de training en mate van beoefening, mindfulness en mediteren een positief effect hebben op de mentale gezondheid. Mindfulness en meditatie brengen ondersteuning in het dagelijkse drukke mensenleven.
Een aantal positieve effecten van mindfulness en meditatie op een rijtje:

  • werkt stress verlagend
  • inzicht in eigen reactiviteit
  • mildheid naar jezelf neemt toe
  • grenzen beter leren kennen en aangeven
  • meer rust en kalmte vinden in het dagelijks leven
  • andere, gezondere, keuzes maken
  • beter om kunnen gaan met moeilijke situaties
  • beter om kunnen gaan met moeilijke emoties en gedachten
  • meer genieten van de kleine dingen in het leven
Is mbsr training geschikt voor mij?

Dat is een vraag die we samen moeten onderzoeken. Het antwoord is afhankelijk van je leefsituatie op dit moment, je (psychische) gezondheid en van je intentie en motivatie.

Kan mindfulness training schadelijk zijn voor de gezondheid?

Mindfulness, oftewel opmerkzaamheid, zelf kan niet schadelijk zijn omdat opmerkzaamheid en aandacht kwaliteiten zijn die iedereen al in zich heeft. Door middel van mindfulness training komen deze kwaliteiten meer op de voorgrond. Echter, wanneer en hoe mindfulness wordt beoefend is wél van wezenlijk belang. Het kan namelijk zo zijn dat het voor een persoon met psychische klachten op dit moment niet de juiste training is en dat de persoon meer baat heeft bij, bijvoorbeeld, therapie.

Is mindfulness hetzelfde als meditatie?

Mindfulness is de vaardigheid om opmerkzaam te zijn van ieder moment. Deze vaardigheid kan je trainen. Meditatie is het middel om deze vaardigheid te trainen. Tijdens meditatie oefenen we opmerkzaamheid zodat we in ons dagelijks leven bewuster en opmerkzamer kunnen zijn van het hier en nu.

Hoe begin ik met mindfulness en meditatie?

De eerste stap op het pad van mindfulness en meditatie is door zelf te ervaren. Mindfulness training is een ervaringsgerichte training en ook meditatie is ervaren. Je kan er nog zoveel over lezen of over praten, maar uiteindelijk moet je het zelf ondervinden door te doen.  Een meditatiesessie bijwonen, of een mindfulness training volgen, zijn een goed begin.

Stijlelement bruine bergen Stijlelement bruine bergen
Stijlelement bruine bergen Stijlelement bruine bergen

Neem vrijblijvend contact met mij op:

Eva Kam
mindfulness en meditatie

Derde Kostverlorenkade 1H
1054 TN Amsterdam

+31(0) 6 23 90 92 99
info@evakam.nl

KvK: 71764178

BTW-ID: NL002047794B24