13 jun 2018 | 2 min lezen                                                                                 

Adem, onze levensenergie

Ademen, niets is zo belangrijk als ademen. Het gaat volledig vanzelf maar het is zo belangrijk om af en toe bewust je aandacht naar je adem te brengen.

Boven in de bergen de frisse lucht in ademen 

Ik heb moeten 'leren' ademen. Dat klinkt een beetje gek en het is dan ook niet helemaal waar...Het eerste wat we namelijk doen als we geboren worden is ademen! Dat hoeven we helemaal niet te leren, dit gaat volledig vanzelf! Maar toch, toch heb ik geleerd om te ademen. Of misschien beter gezegd; geleerd om bewust mijn aandacht bij mijn ademhaling te brengen. En wat een verademing is dat!

| “Ik heb moeten 'leren' ademen.”                            

Bewust worden van je ademhaling? Hoe dan en waarom eigenlijk? Toen ik mij nog niet bewust was van mijn ademhaling, of bewust mijn aandacht bij mijn ademhaling kon brengen, stond ik eigenlijk nog niet in contact met mijzelf. Pas toen ik leerde met mijn aandacht bij mijn ademhaling te zijn, kwam ik ook in contact met mijzelf. Dit klinkt misschien een beetje vaag en 'zweverig', maar dat is het niet. Want je adem is een wezenlijk onderdeel van wie jij bent en door je ademhaling kan je enorm veel over jezelf te weten komen. Je adem, met daarbij al je fysieke sensaties, zijn een bron van informatie over hoe jij je voelt en wat er binnen in je afspeelt.

Sinds ik bewust met mijn aandacht naar mijn ademhaling kan gaan, kan ik iedere keer weer in contact komen met wat er binnen in mij afspeelt. Ben ik zenuwachtig, geïrriteerd of boos? Dan heb ik een snelle ademhaling die hoog in mijn keel zit. Het gevolg hiervan is dat ik hoofdpijn krijg en een gevoel van een dichtgeknepen keel ervaar. Ben ik relaxt en ontspannen? Dan heb ik een diepe rustige ademhaling die ik diep in mijn buik voel.

Door onder andere tijdens mediteren mijn aandacht bewust naar mijn ademhaling te brengen word ik kalmer en meer ontspannen. Maar de échte oefening zit hem in het dagelijks leven, wanneer ik bijvoorbeeld gehaast door de stad fiets. Juist dan, op die momenten is het voor mij van belang (én iedere keer weer een uitdaging) om mijn aandacht bewust naar mijn ademhaling te brengen en even rustig te ademen. Mijn adem brengt mij terug in het NU, maakt mij bewust van waar ik ben en van de mensen om mij heen. I take a breath, I slow down, en kijk rustig om me heen.

Breng jij weleens je aandacht bewust naar je ademhaling? Doe je dat op specifieke momenten? En wat ervaar je dan?

 laat een opmerking achter 

over mij

Benieuwd naar mijn visie, missie en naar wat ik voor jou kan betekenen? 

Lees verder

meditatie

Meditatie is een eeuwenoude techniek om jezelf beter te leren kennen. Krijg meer rust, kalmte en helderheid.

Meer weten?

agenda

Houd de agenda in de gaten om op de hoogte te blijven van de volwassen mindfulness trainingen en losse meditatie sessies.

Naar agenda

Neem vrijblijvend contact met mij op:

Eva Kam
mindfulness en meditatie

Derde Kostverlorenkade 1H
1054 TN Amsterdam

+31(0) 6 23 90 92 99
info@evakam.nl

KvK: 71764178

BTW-ID: NL002047794B24